MOOIE DOCUMENTAIRE VOOR NPO II OP ZONDAG 26 NOVEMBER 2017 over leven en talmoed werk van Jacob de Leeuwe.

Wilt u de uitzending van de documentaire zien: klik op de volgende link https://www.npo.nl/de-sleutel-van-het-leven/26-11-2017/VPWON_1283568


Waarom mijn zoon Chaim (betekenis van חיים is 'levens') zo'n belangrijke rol speelt in het tot stand komen van mijn Talmoed:

In onze familie bestaat de legende dat mijn voorvader rabbi Löwe uit Praag een zoon kreeg, die het syndroom van Down had. Hij groeide uit tot een beschermer van de Joden in het getto van Praag. Hij was bezield met Gods heilige Naam en werd met die Naam geschapen. Hij werd ook wel de Golem genoemd; in dit woord zit het syndroom van Down al besloten in het Hebreeuws ( גולם)
Mijn vader Philip Izak de Leeuwe, heette in het Joods: Chaim Jitschak. Waarom heette hij zo?
Hij kreeg een broertje die slechts zeven dagen leefde (het was een kind met het syndroom van Down, een klein engeltje). Het kindje stierf op de zevende dag aan de vooravond van de achtste dag voor de brit mila (de besnijdenis die op de achtste dag plaatsheeft) en zou Jitschak (Izak) genoemd worden. Maar net als het zoontje van koning Davied, de verre voorouder van rabbi Löwe, de Maharal van Praag, stierf het kind betreurd door zijn vader Davied en zijn moeder Bat Sjeva (dochter van zeven).
Mijn vader werd na Jitschak geboren: hij werd Chaim Jitschak, de levende Izak, Jitschak genoemd.
In de tweede wereldoorlog toen de ellende het hoogste was voor het Joodse Volk, kreeg hij op klaarlichte dag een visioen waarin een bat kol, een hemelse stem hem zei: "je zal een zoon krijgen en deze zal een zoon krijgen met het syndroom van Down."
Mijn vader Chaim Jitschak overleefde de oorlog en hij kreeg een zoon die Jacob Nathan genoemd werd.
Op 08 juni 1983 werd Chaim geboren en deze bijzondere zoon had het syndroom van Down.
Chaim woont in Israël en heeft de gave mensen berachot, zegeningen te geven die hij van de God van Jisraël afsmeekt. Hij beschermt de mensen in spiritueel opzicht en straalt een ongelofelijke liefde en warmte uit.
Chaim is een bron van zegen.
Daarom heb ik, zijn vader Jacob Nathan Berachot, 'Zegenspreuken' van de Talmoed vertaald en probeer in zijn geest en met zijn inspiratie mijn werk voort te zetten.
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. De kiem van bevrijding van de menselijke geest licht in de warmte en de liefde die we elkaar geven en waarvan Chaim zo'n prachtig voorbeeld geeft.